A kutatók a juh ősének az Eotragust tekintik, mely egész Eurázsiában elterjedt. A vadjuhok 5 fő csoportba sorolhatók: muflon /Ovis ammon musimon/, keleti vadjuh /Ovis ammon arkal/, argali /Ovis ammon ammon/, kanadai vadjuh /Ovis ammon canadiensis/, nivicola /Ovis ammon nivicola/. A juhot az elsők között háziasították Elő- és Közép-Ázsiában, innen terjedt tovább Európába és Afrikába. A domesztikáció során kialakult a csökevényes, hosszú és lelógó fül, szapora tej-, hús-, gyapjútermelésre specializálódott fajta. Megkülönböztetünk rövid /13 csigolya/ és hosszú /35 csigolya/ farkú egyedeket.
Elnevezések: jerke, kos, ürü, szopósbárány, választott bárány, toklyó.
csoportok |
Fontosabb fajták |
I. Rövidfarkúak /Brachycerae/ |
Romanov |
|
Finn landrace |
|
Friz |
|
Texel |
II. Zsírfarúak /Steatopygae/ |
Aisszari |
|
Szomáli |
III. Zsírfarkúak /Platicerae/ |
Edelbajevi |
|
Karakül |
|
Awasi |
|
Khiosz |
IV. Hosszúfarkúak |
Cigája |
|
Angol rövid- és hosszúgyapjasok |
|
Merínók |
1. Merínó fajtacsoport
A merínóknak folyamatosan, kiegyenlítetten növő gyapjuk van. A bőrben sok faggyú és izzadságmirigy található, mely védi a gyapjúszálakat. A testfelületen sűrű ráncok és nagy bőrredők találhatók.
1/a. a merínók posztógyapjas változatai
- elektoral: kis testű (kb. 30 kg), 1-2 kg zsírbanyírt finom gyapjút ad
- negretti: zsíros gyapjút növesztő változat
- elektoral-negretti: az előzőek keresztezése
Ezek a fajták a köztenyésztésben nem szerepelnek, kiszorította őket a fésűs merínó fajta.
1/b. Fésűsgyapjas merínók
Gyapjú hasznosítású juhfajták, de hústermelésük is számottevő. Az anyák testtömege 45-55 kg, a kosok 70-90 kg. Fejlődésük közepes, szaporaságuk jó. A nyírott gyapjú tömege az anyáknál 7-10 kg, a kosoknál 8-15 kg. Tejhozama közepes 10-15 liter.
1/b/1. Magyar fésűs merínó
- kialakítás: racka, német parlagi, francia rambouillet
- nagy alkalmazkodó és ellenálló képesség
- gyapjútermelésük megfelelő, 4-6 kg/év
- húsa ízletes, évi tejhozama 50-60 l
1/b/2. Francia fésűs merínó (rambouillet)
- XVI. Lajos idején alakították ki ezt a fajtát
- az anyák szarv nélküliek, a kosok szarvaltak
- elsősorban gyapját hasznosítják (anya 4-7 kg, kos 7-10 kg), de hústermelés is számottevő, tejhozama 10-15 l
1/b/3. Aszkániai merínó
- amerikai rambouillet és orosz merínó keresztezése, melynek célja a nagyobb élősúly, a hosszabb törzs és a mérsékelt ráncosság
- a kosok szarvalta, élőtömege 100-120 kg
- bundája tömött, benőtt, edzett
- szilárd alkat, nagy nyírótömeg, nagy testtömeg
- kiváló hústermelő képesség
1/b/4. Kaukázusi merínó
- aszkániai merínó és amerikai rambouillet keresztezése
- nyakon 2-3 ránc, nagyfokú benőttség
- anyák nyírótömege 6-7 kg, kosoké 22 kg
- bundájának minősége kifogásolható
1/b/5. Sztavropoli merínó
- kaukázusi anyák és ausztrál médium típusú kosok keresztezése
- jó küllemű, szilárd fajta
- jól szaporodó és tejelő
1/c. Húsmerínó fajták
E fajtáknál a hústermelés került előtérbe, de a gyapjútermelés is megfelelő.
1/c/1. Francia húsmerínó /merino precoce/
- fésűs merínó és leicester fajta keresztezése
- csontozata finom, gerince húsos, a combok teltek
- húsa nem faggyús, tejtermelése szerény
- a bőre sima, nem ráncolt
1/c/2. Német húsmerínó
- viszonylag nagy testméretű, jobb szervezeti szilárdsággal rendelkező, megfelelő szaporaságú fajta, amely jól honosul
- csontozata erőteljes, a bőr sima
- kiváló hústermelő, de gyapjútermelései is jelentős (4-6 kg)
- két fajtaváltozat: ex-NDK (jó húsformák, nagy testtömeg, tisztagyapjú termelés); ex-NSZK (nagy hústermelő képesség, korábban érik)
1/c/3. Texel
- már a rómaiak is tenyésztették
- Angliában és Hollandiában terjedt el
- csontozata erős, gyapja fehér az orra fekete
- ikreket ellő, jó báránynevelő
1/c/4. Ile de France
- a XVIII. sz-ban Fr.o-ban tenyésztették ki
- gyapjútermelése 3-4 kg/év
- értékes húsformákkal rendelkezik, de tejtermelése is jó
- takarmányértékesítése kiváló
1/c/5. Angol down juhok
- a XVIII. Sz-ban alakult ki fekete fejű juhokból
- hízékony típus, korán érik
- southdown, hampshire down, oxfordshire-down – ezek a fajták gyors fejlődésűek
- feje és lábai sötét szürkés barna, fekete vagy csokoládébarna, a gyapjú fehér
- húsa ízletes a rostok finomak, több faggyút tartalmaz, mint a merínó
- fiatal korban igényes a takarmányozásra
1/c/6. Suffolk
- hosszú lógó fül, fényes fekete fej, lábszára alul csupasz és fekete, törzse izmolt
1/c/7. Berrrichon du Cher
- a XVIII. Sz-ban Fr.o-ban alakították ki
- két fajta: Berrichon du L Indre /szapora, jó tejelő/, Berrichon du Cher /jó húsformák/
- szapora fajta, az ikerbárányokat könnyen felneveli
- korán érik, jó tejelő
- gyapjának minősége közepes
- keresztezésre alkalmas, jó takarmányértékesítő
2. Tejelő és szapora fajták
A nagy szaporaságnak feltétele volt a bőséges tejelő képesség. Gyapjú és hústermelő képességük nem számottevő. Gazdasági értéke a nagy tejtermelés és a nagy szaporaság.
2/a. Fríz
- Északi tenger partvidékéről származik
- nagytestű, durva gyapjas lapály juhból nemesítették ki
- könnyen fogamzó, 90%-ban ikreket ellik
- naponta 2-5 liter tejet ad, zsírtartalom 6%, fehérjetartalom 5%
- nehezen honosodik
2/b. Awassi
Mezopotámiai ősi, zsírfarkú, kevertgyapjas juh. Lelógó fülei, arca, lábai kávébarna színűek.
- egyes ellés a jellemző
- a bárányok gyors növekedésűek
- 220-260 laktációs nap, 400 kg tej
2/c. Pleveni feketefejű
- bolgár nemesítés
- jól honosodik
- tejtermelés 200-500 l
2/d. Romanov
A Volga mentén tenyésztették ki, a legjobb irhát adó juh fajta. Vedlésre hajlamos, ezért évente kétszer nyírják.
- fejen, végtagokon fényes fekete fedőszőrzet
- gyapjútermelése nem számottevő
2/e. Finn landrace
Eredetileg az ősi finnországi parlagi fajtából alakították ki, hazánkban honosítása nehéz.
- 2-4 bárányt is képes szoptatni
- zsigeri szervei fejlettek
- jól ivarzik, kitűnően fogamzik és jól tejel
- szaporasága nagy, fejlődése gyors, korán érik
3. Egyéb fajták
3/a. Corriedale
- merínó anya + leicester, lincoln és romney kos
- Új-Zélandról származik
- szapora fajta
- számos fajtaváltozat
- kimondottan gyapjútermelésre
3/b. Karakül
- SZU-sivatagos legelőiről
- zsírfarkú, kevertgyapjas juh
- közepes fejlődési képességű és szaporaságú fajta
- kimondottan prémtermelő
4. Hazánkban tenyésztett fajták
A honfoglaláskor behozott juhok mind keleti eredetűek, de típusuk és testtömegük nem egységes.
4/a. Racka
- jellegzetes dugóhúzószerűen csavarodó szarvak mindkét nemnél
- fekete és fehér színváltozat
- lassú fejlődésű, nem szapora, vegyes hasznosítású
- nyírótömeg kicsi, tejhozam 40-50 l
- húsa ösztövér, rágós, könnyen faggyúsodik
- igénytelen, extrém időjárási viszonyokat jól tűrő fajta
4/b. Cigája
- Kis-Ázsiai eredetű, Duna-Tisza közén fordul elő
- vegyes hasznosítású
- bundája fehér, fekete foltokkal
- edzett, ellenálló fajta
4/c. Cikta
- magyar ősi juh, svábok hozták be a XVIII. Sz-ban, Tolna és Baranya megyébe
- kihalt
|