SZAPPANOK
A szappanok a nagy szénatomszámú karbonsavak Na illetve K sói.
R - COOH + NaOH --> H2O + R - COONa -> itt a COOH csoportból az OH rész és a nátriumhidroxidból csak a hidrogén alkotja a vizet.
Főzés után konyhasót adnak a folyékony szappanhoz, mert így használják ki a só higroszóposságát (vízmegktőképességét)
Eredetileg minden szappan lúgos, de a bőrünk pH-ja savas, ezért jó ha adalékanyagokkal savassá teszik utólag őket.
Ha K van a szappanban, akkor kenőszappanokról beszélünk.
TISZTÍTÓ HATÁS
A szappanoknak van poláris és apoláris része is, ezért határhártyát képez a víz felszínén, és a beoldódott COONa funkciós csoportok között diszperziós kötés jön létre.
Ha a víz belsejében alakul ki a határhártya, akkor a z egy kis gömb formájában történik, amit micellának hívunk.
Ha a víz nem kemény, akkor habzik a szappan, és ennek a habnak van a legnagyobb tisztító hatása, mert nagy felületük van.
A tisztításnál szükség van mechanikai behatásra /dörzsölés/ és esetleg előáztatásra is, ami föllazítja a szennyeződéseket. Az enzimes áztató a biológiai anyagokat oldja fel a mosás előtt |